Kategóriák
Hírek, aktualitások, információk Nincs kategória

Sea Shepherd

Sea Shepherd-Steve Irwin

A mai bejegyzésemben szeretnék bemutatni egy nemzetközi szervezetet, amely 1977 óta hihetetlenül sokat tett az óceánok élővilágának megóvásáért.

Én még Melbourne-ben csatlakoztam be a Sea Shepherd Australia- Marine Debris Campaign nevű szervezethez, akik a part menti és folyami szennyezésmentesítési tevékenységet végzik Ausztráliában.

A rengeteg szemét megfojtja óceánjainkat, pusztító hatást gyakorolva a tengeri ökoszisztémákra világszerte.

Számomra döbbenetes volt megtapasztalni, hogy mi emberek mennyire felelőtlenül viselkedünk.

A látszólag tiszta part takarítását, szemétszedését elkezdve azonban nagyon hamar átértékeltem a „tiszta” fogalmát. Ezek az események, melyeket egy Facebook csoportban hirdettek meg, mindig sokan támogatták az önkéntes részvételükkel. Jó volt látni, hogy sokan hozták a családjukat is, így a gyerekeket is a tiszta környezetre nevelve vonták be az „akciókba”. Az eligazítás, a szemét összegyűjtésére alkalmas zsákok és egyéb szemétszedést segítő eszközök kiosztása után mindenki elindult a kijelölt terület megtisztítására. Erre kb. 1 óra volt adva. Utána visszatérve kiborította mindenki az összegyűlt szemetet, egy erre kijelölt helyre, ahol ezután elindult a szétválogatás.  Ennek látványa szó szerint sokkoló volt. A szétválogatás egyik lényege az volt, hogy az adott, szétválasztott szemetet lemérjék és a különböző kategóriák szerinti szemetet így egy adatbázisba bevigyék. Így tudják felhívni a figyelmet a növekvő problémákra és tudnak lobbizni, ill. benyújtani javaslatokat a Parlamentben, hogy változást eszközöljenek ki, pl. a műanyagok használatával kapcsolatban.

Ez csupán az egyik kampánya a Sea Shepherd Conservation Society nonprofit nevű szervezetnek.

A Sea Shepherd az egyetlen szervezet a világon, akik úttörő és hatékony megközelítést kidolgozva a tengerek és óceánok élővilágának megőrzésére, hatékonyan szembe szállnak a bálna- és fókavadászat, a delfinmészárlás és az óceánok ökológiai egyensúlyának megőrzéséért.

A Sea Shepherd Conservation Society nonprofit szervezetet hivatalosan 1981-ben iktatták be, Oregon államban (USA).  Paul Watson Kapitány által már 1977-ben, a kanadai Vancouverben megalapították az „Earth Force Society”. Mindkét szervezetet a tengeri emlősök megmentésére és védelmére hozták létre, kiemelve a bálnavadászat és a fókamészárlás megállításának fontosságát és hatáskörét. Ezt a tevékenységét a Sea Shepherd később kiterjesztette a teljes tengeri vadvilágra. A Sea Shepherd Conservation Society alapítása óta a több mint 10 hajós flottája, több mint 200 utazást tett a világ óceánjain, a tengeri élővilág védelméért.

„Számtalan tengeri vadfaj a kihalás szélén áll, ezért a tét túl magas ahhoz, hogy tétlenül nézzük.” A Sea Shepherd oda megy, ahova mások nem tudnak, vagy nem akarnak, a gyakorlatiasság határain belül működve, betartva a nemzetközi és a hazai jog által meghatározott irányelveket.  A Sea Shepherd a szenvedélyes és bátor önkéntesek ezreinek globális mozgalmává nőtte ki magát, akik tíz hajó fedélzetén dolgoznak.

A Sea Shepherd üzenete az elmúlt négy évtizedben következetes és átlátható volt: feltárja, elfogja és ellenzi azokat az illegális műveleteket, amelyek károsítják és elpusztítják a tengeri élővilágot és élőhelyeket. Elkötelezett legénysége támogatásával hajókat, felszereléseket, technikai tanácsokat és konzultációt biztosít több partner számára, beleértve a helyi közösségeket és kormányzati szerveket szerte a világon.

Forrás: https://seashepherd.org/

https://seashepherd.hu/

Köszönöm a mai figyelmet!

Peace&Love all

Szeretettel: Margaret